esmaspäev, 7. september 2009

21. sajandil karulaanes

Et siis kõigepealt hästi täpne olla, siis see karulaas asub linnulennult kolmekümne kilomeetri kaugusel Tallinna kesklinnast, linnatulede kuma paistab öises taevas hästi kätte. Lähim suur magistraal asub 150 meetri kaugusel. Karusid meil siiski õnneks ei ole.
Juuli lõpupäevadel käisid Elioni mehed taas Wimaxi levi mõõtmas. Istusid seitsme meetri kõrgusel katusel kut kukulinnud, antenn peos, aga mida polnud, oli Wimax. Arvuti näitas aeg-ajalt ühte posti ja aeg-ajalt ei näidanud midagi. Mingisugust sidet peavat saama tekitada alates vähemalt neljast ühikust.
Siinkohal võiks hardusega meelde tuletada, et kui ma 2006.aasta kevadel Angolas käisin, oli seal satelliidilt tulev kiire internet igas õlgkatusega ümmarguses onnis. Elektri aga sai see onn generaatorilt või päikesepaneelilt.
EMT pole meil kunagi levinud. Eelmisel nädalal kadus ka Elisa. Kolleegidele Skype kaudu saadetud SOS andis tulemuseks, et torm olevat saatjad kohalt ära liigutanud. Ilmselt liigutas nii kaugele, et neid pole siiani üles leitud, sest levi ei ole meil endiselt. Vahel on, vahel mitte, üldiselt ei leia enamjaolt ühtegi võrku. Sisse helistades andvat teate, et telefon levist väljas, välja helistades annab teate,et võrgu viga. Telefonis viga pole, siis peaks sama viga olema kõigil pere telefonidel ja külaliste omadel ka.
Kõu on siinkandis aeglane nagu tigu, aiapostitusse paari pilti üles laadides võin vahepeal rahulikult pooleks tunniks rohima minna. Põhjuseks liiga palju kasutajaid, no mis sa teed - ega me pole oma leviprobleemiga ainukesed, siinkandis ikka elavad mõned inimesed veel.
Täna hommikul kell üheksa kadus plaksust ka elekter ja sellega seonduvalt Kõu jäänused. Krundil ringi luurates õnnestus peldiku tagant leida Elisa leviala ja helistada sõbrale, kes siis interneti kaudu elektrikatkestuse teate saatis - Eesti Energia rikketelefoniga ühendust saada ei õnnestunud. Võrgu viga, võrgu viga, võrgu viga.
Pool kolm tuli elekter tagasi ja sellega koos ka internet. Mobiililevi ei ole endiselt. Ma ei viitsi kogu aeg kempsu taga ka passida, sest sealset leviala jagab Elisa sadade sääskedega.
Ah, ongi hea rahulik :).
Ja ei mingit innovaatilist kodustöötamist haiguslehe ajal.

5 kommentaari:

Segasumma Saara ütles ...

Seiklusrikas :P. Huumorisoonele see õhkkond igatahes kuivatavalt mõjunud ei ole. :)))

Bianka ütles ...

Fantastiline kirjeldus! Kahju muidugi, kui see kõik tõele vastab.

Räägitakse, et oli elu ka enne internetti ja mobiilsidet... kuigi hästi enam ei mäleta ega ette ei kujuta.

Eve Piibeleht ütles ...

Jahh, ega sada aastat tagasi polnud siin talus elektrit ka :D. Mis teha, kui oled nüüd teistmoodi elama õppinud :(

MetsasJooks ütles ...

thela hää,
see Angola-võrdlus oli küll kaheteistkümnesse!

Mina olen aru saanud, et meil on enamik asju (energia, veevarustus, side, transport, pank, you name it) aetud niivõrd keeruliseks, et tarbija mingi valemiga ei taipaks, mille eest teda seekord uue tariifi või teenusetõrkega karistatakse.

See oli vist Dilberti autor, kes oma geniaalseis teostes märgib turundusnippe: "alates esimesest päevast lisandub Teie rahale maksuvaba inflatsioon!" :D

Tegelikult on ju hää mõelda, et monopolettevõtted teenindavad aint neid kliente, keda on mugav teenindada. Nu kes näiteks suures linnas magistraali ääres elavad. Ainult raha kokkukorjamise vaev. Vahel kahtlustan ma, et suurkompaniidel säänsed kurvad harrastusnäitlejaist trupid palgatud on, kes sidest mömmigi ei jaga, aga antenni najal karulaane-klientidele tragöödia-etüüde esitavad :P

Mul on oma tugevaimal hetkil kombeks mobiil üldse välja lülitada. Inimestele abitust õpetada? Tänan, mitte mina. Kui ma ikka metsas kolan, siis kel kiire tervisemure, see saab abi 112st. Ülejäänud kannatavad oma nõudmistega see tund-poolteist ära. Ja lõppeks, Eesti Post on olemas, kirjad käivad. Lapsepõlves olin arvutti ainult küberis näinud ja mobiilid kuulusid sinna "Sandarm ja tulnukad" valdkonda ;)

Reibast meelt,
mj

elfriide tramm ütles ...

huumorimeel on sul igatahes hea :)