esmaspäev, 25. august 2008

Kuidas eimillestki süüa teha

Panin selle pealkirja kirja ja meelde tuli nõukaaegne nali kokaraamatust pealkirjada "Sada toitu puhtast veest". No ma olin täna umbes samas situatsioonis. Pelmeenid said teatavasti juba eile otsa ja kuna kellelgi polnud viitsimist autot käivitada, oli külmikust saanud köögi kõige tühjem ja kõledam koht. Kuna õde lubas õhtul nagunii poodi minna, polnud mul ka täna tahtmist hakata kuhugi sõitma, lähima väikelinna poekülastus koos sõitmise-riietumise-shoppamisega võtnuks tunni ja teine tund kokkamisele-söömisele-koristamisele. Olekski pool tööpäeva untsus olnud ja seda mu südametunnistus ei lubanud.
Sügavkülmiku revisjon fikseeris paki pizzakatet ja teise lehttainast. Kuna aga otsas olid ka leib-sai, siis langes pilt muidugi kõigepealt leivaküpsetusmasinale. Pass koos retseptidega on loomulikult kadunud, kui köögis on kaks perenaist, pannakse ilmlõpmata midagi teise jaoks ebaolulist tont-teab-kuhu. Aga kõikvõimas internet aitas, Kenwoodi kodukalt leidsin ikka midagi ja ahju ta läks - prantsuse juustu-küüslaugusai:
310 ml vett
480 g nisujahu
1.5 tl soola
1 tl suhkrut
2 spl Parmesani (sai olude sunnil asendatud Vigala mozzarellaga)
1 tl küüslaugupulbrit
2 1/4 tl (ehk 1 pakk) kuivpärmi
Masinasse ja saba seina. Umbes 20 minuti pärast peaks valmis saama, aga lõhn paneb juba praegu suu vett jooksma.

Pearoog:
pakk Rivocca pennet, pakk pizzakatet, basiilikut, võid, kobartomateid (basiilik ja tomat kasvavad potis). Makaronid keeta, pizzakate praadida koos tomatitega, kõik segamini mütata ja lisada basiilikut. Sisuliselt peaaegu sama, mis pelmeenid, aga natuke maitsvam.

Magustoit (retsept jooksu pealt välja mõeldud).
0,5 kg pakk lehttaigent, 3 õuna, tassitäis kuumaasikaid, paar supilusikat suhkrut ja pool teelusikat kaneeli. Taigen sulatada, õunad koorida-hakkida, õunatükid segada maasikate, suhkru ja kaneeliga, panna taignale ja taigna servad peale keerata. Plaadi peale küpsetuspaber, kakk ja ahju, 220 kraadi juures umbes 20 minutit. Isegi ma ise sõin kaks tükki ja see juba näitab midagi, sest üldiselt ma ei armasta magusat. Poiss kiitis, et super ja see, et ta omaalgatuslikult midagi kiidab...

Tunni ajaga oli kogu kupatus valmis, söömine lõpetatud ja võis uuesti tööle pihta anda.

1 kommentaar:

toompeale ütles ...

toitude kirjeldus pani suu vett jooksma.
olen ise ka täheldanud, et parimad toidud tulevad inspireeritult olemasolevatest toiduainetest.

kiidan ühe jutiga ära ka Su aiablogi päises oleva pildi.
kutsuv, hubane ja armas!