teisipäev, 26. mai 2009

Kappide koristamise aeg

Trulla tegi tuleohutusest nii eeskujuliku postituse, et ma tundsin ka kohe vajadust natuke inimesi harida. Sel teemal, millest ma ise vast päris palju tean ja mis omakorda hakkas peas keerlema tänu Biankale. Kuna siin blogis on viimasel ajal ringi vaadanud pea seitsesada inimest nädalas, on vast sellest infost kellelgi midagi kasu ka.
Esiteks, keskkonnaministeeriumi ametlik seisukoht on siiamaani, et kasutatud riided ja jalatsid on prügi ja lähevad ladustamisele prügimäele. Selle kohta tahaksin alati uriseda, et loll jutt suhu tagasi ja kiiresti. Seda enam, et samasugust jama ajavad suust välja ka meie niinimetatud ökodisainerid, kelle ainukeseks eesmärgiks näib olevat iseennast ja oma toodangut promoda. Aga see on juba eraldi teema.
Lõuna-Soomes, elanikkonnaga umbes kolm miljonit inimest, koguti ja saadeti 2008.aastal taaskasutusse 7,6 miljonit kilo kasutatud riideid ja jalatseid (www.uff.fi). Kogus on raskesti hoomatav, aga ehk annab parema ülevaate see, et ühte suurde rekkasse mahub umbes 15 tonni riideid. Nii et kui kogu see hunnik autodele laadida, läheks vaja 507 veoautot ja selle autorongi kogupikkus oleks 7,6 kilomeetrit. Meie keskkonnaministeeriumi arusaama kohaselt oleks tulnud kogu kupatus prügimäele saata, soomlased saatsid kõik taaskasutusse. Kumb on tulevaste põlvede suhtes inimlikum suhtumine, pole mõtleval inimesel raske arvata.
Kui kõrvale jätta kampaaniad, glämmilaadad ja muud ühekordsed üritused, tegelevad riiete ja jalatsite kogumisega Eestis peamiselt Uuskasutuskeskus ja Humana. Mõlemal oma spetsiifika, Uuskasutuskeskus võtab lisaks riietele vastu ka raamatuid, mööblit, plaate jms, aga nemad vaatavad toodu ükshaaval üle ja sellele on tingimus, et asi peab olema müügikõlbulik. Humana spetsiifika on kitsam, riided, jalatsid, kodutekstiil ja mänguasjad. Kuid selle eest võib nende kauplustes asuvatesse kogumiskastidesse panna ka asju, mis otseselt müügikõlblikud enam ei ole. Kui veelkord numbrite keeles rääkida, siis võib öelda, et igast kümnest esemest, mis Humana kogumiskastidesse pannakse, läheb 1-2 käitlemiskulude katteks müüki (ja kui ühe kuu jooksul maha ei müüda, annetatakse abivajajaile Eestis), 3 saadetakse humanitaarabina Aafrikasse, 4-5 läheb ümbertöötluseks ja üks läheb prügimäele. Kusjuures prügimäele läheb tõesti see, mis kuidagi enam ümbertöötlemiseks ei kõlba, alates sellest aastast on isegi üksikutele ilma kontsata jalatsitele leitud tarbija - maamiinide poolt vigastatud inimesed Aasias ja Aafrikas.
Mida Humana oma kogumiskastides näha tahab: eelkõige puhtaid asju, kulumisastmest sõltumata. Kui asi on puhas, kuigi kulunud või katkine, saab selle saata ümbertöötlemiseks. Puhtaid veel sellepärast, et teatavasti mustad riided lehkavad. Ja selle leha võtab enesesse ka puhas tekstiil, millega inimesed enne annetamist on vaeva näinud ja puhtaks pesnud. Triikimine ei ole vajalik. Kastidesse võib tuua riideid, jalatseid, kardinaid, voodipesu, laudlinu, käterätikuid, ühesõnaga kõike seda, mis tekstiili või jalatsi mõistesse mahub. Samuti vähegi kasutuskõlblikke mänguasju, pudipadi, ehteid. Kulda ja hõbedat pole vaja :). Äraantavatel esemetel tuleks üle kontrollida taskud, kuuldavasti on sorteerijad leidnud sealt mida iganes...
Kogumiskastidesse kogutu pakitakse kohapeal kaupluses, olgu siis Tallinnas, Tartus või Pärnus, kottidesse ja saadetakse sorteerimiskeskusse ilma seda kaupluses üle vaatamata. Nii et narmendava servaga köögirätiku pärast põdeda ei maksa.
Kogumiskastidesse ei maksaks panna katkiseid kandmiskõlbmatuid jalatseid, katkiseid mänguasju, õli- ja värviplekkidega tekstiilesemeid. Aga kui te pärast ihnurist vanavanatädi matuseid avastasite tema korterist nõukogudeaegse voodipesulao, siis selle võib Humana kasti viia küll. Soovitavalt läbipestuna, sest sellised asjad lähevad otse humanitaarabina Aafrikasse ja seal on pesumasinatega üldiselt kehvasti. Rääkimata elektrist.
Küsimusi aga pidavat saama esitada meiliaadressil mari@humanae.ee
Kaupluste-vastuvõtukohtade aadressid saab siit: Tallinnas, Tartus, Pärnus.

10 kommentaari:

Segasumma Saara ütles ...

Lugesin suure huviga. Kui nüüd kodus mahti saan, vaatan oma riidelao ka kriitilise pilguga üle - kui see Humana nii väga pirts möödunud sajandi moejoonega rõivaid välja praakima ei ole, siis oleks ehk tõesti mul ka üht-teist võimalik ilma südant valutamata korterist välja tõsta.

Mu mehel on ütlemine, et, "Pole veel nii vana, et ära visata." See küll selline irooniline vihje mulle, kui mingit konservipära külmkapis hoian, lootusrikkalt mõeldes, et äkki seda siiski annab kuidagi veel kasutada (tavaliselt siiski mõne aja möödudes see ON piisavalt vana, et minema visata :)))). Kuidagi ei raatsi suht-koht korralikku asja niisama prügisse pilduda.

eva ütles ...

Aitäh :)
Biankale jäetud kommentaaridest jäid umbes samad asjad kripeldama. Et tuimalt saadetakse prügimägesid kasvatama hulk kraami, milles on ometi hulk kellegi tööd ja mõne teise vajadusi. Ehkki maailmast saaks ju hoolida.

kukupai ütles ...

Aitäh asjaliku info eest. Minul aga on see probleem, et kodulähedases Humanas (Nõmmel siis) pole mina veel kogumiskasti näinud. Muidu poleks ju miski probleem sinna kasvõi üle päeva kotike kraami viia, kuni kapid tühjad. Minu süda ei luba ka riidekraami prügikasti visata, kui väga ärakulunud asi kaltsuks läheb, siis peale tarbimist lihtsalt põletan ära.

Lassie ütles ...

Lugu selline, et paljude moodsate ja toredate majade prügikastid on lukus või prügimajades kinni. Eestis on väga hea isehakanud recyclerite süsteem, tegelased, kes käivad mööda prügikaste ja võtavad sealt, mis meeldib. Paraku aga üha rohkem maju sulevad oma prügikastid, eeskätt just jõukama sissetulekuga elanikega majad, kust tõepoolest midagi ka võtta oleks.

Anonüümne ütles ...

Olen viinud küll Humanasse asju, kuid jama on tõesti see, et igas Humanas pole kogumiskasti. Minu elukoha lähedal (Tln-s, Ajakirjandusmaja vastas) kahjuks pole. Pean oma kotiga minema Stocka juurde - päris tüütu, eriti kui sinna asja pole. Ehk saaks see Humana neid kaste ka teistesse poodidesse paigaldada?

Bianka ütles ...

Ma ei ole märganud, kas Tartus on kogumiskast või ei. Või siis kummas, kas kesklinnas või Kuperjanovi omas. Siiani pole seda varianti kasutanud ega tea, kuidas asjad käivad. Ükskord proovisin ühte teise second-handi poodi riideid pakkuda, aga tütarlaps ei võtnud ja ütles, et ülemust pole ja tema ei tea, kas tohib võtta. Nii ma selle plaani sinnapaika jätsingi.

Tänus sellele, et sinult olin kuulnud, et Humana võtab riideid vastu, asusin jälle uuesti asja kallale. Märkusena mainiksin, et sama info, mis sul siin blogis, võiks ju kusagil poe seinal suurelt väljas olla. Et mida võtate vastu, pestud jne kujul. Võib-olla kusagil ongi selline info, aga mina pole märganud.

Eve Piibeleht ütles ...

Uurisin asja natuke põhjalikumalt, sest ega ma detailidega väga hästi kursis alati pole :). Ühesõnaga: riideid võib tuua kõigisse poodidesse, nendes poodides, kus kasti ei ole, tuleb need jätta kassa juurde ja öelda kassapidajale, et annetus. Poeneiud hoolitsevad asjade lattutoimetamise eest.
Kaste ei ole: Kuperjanovi, Kompanii (Tartu), Pärnu maantee, Narva maantee, Kotzebue ja Nõmme (Tallinn) poodides. Aga nagu öeldud, vastu võetakse sellegipoolest.
Põhjus, miks kaste ei ole, on erinev, näiteks Nõmmel ja Kotzebues ruumi. Tartlased aga toovad nii palju asju, et kast oli vahetpidamata täis...

Minuke ütles ...

Thela, aitäh väärt info eest - ma miskipärast oletasin, et Humana soovib ainult vähekantud ja korralikke riideid.
Trullale sarnaselt ei suuda minagi visata korralikke asju prügimäele. Stress kuhjade vahel samas kasvab. Viimases hädas ladustasin paar kotti pööningule...
Aafrika-väärtuses asju olen põletanud - kuidagi kergem, saab sooja ja silmailu.
Kodutud on tänulik bande, tööhoovis elutsevad. Aga naisteriideid kulub seal vähe.

Palun linka konteinerite asukohad ka - mingil hetkel pakin asjad kokku ja toon ära!

Eve Piibeleht ütles ...

Panin lingid postituse lõppu.

elfriide tramm ütles ...

kle , hea inimene, see oli ja on ju väga vajalik info! äkki saaks sellest kuidagi lehte (postimees ntx) artikli teha vmt. mina loll ntx ei teadnud, et saab humanasse viia... siiani olin viinud kristlikku hoolekandesse, kes siis kodututele ja abivajajatele jagab.