laupäev, 14. veebruar 2009

Mentorluse definitsioon


Bianka küsimusele vastuseks, kommentaar oleks juba liiga pikaks läinud. Et mitte ise targutama kukkuda, kasutasin alusmaterjalina professor Jack Denfeld Woodi artiklit 2008.aastast "How to implement an effective coaching strategy", alapealkirjaga "keeping Cinderella' s coach from turning into pumpkin". Esialgse entusiasmiga püüdsin kasutada Google Translate, kuid sain tulemuseks totaalse jura. Seega tuleb leppida minu enda tõlkega - niisiis, mille poolest erinevad juht ja mentor:

Juht võtab ametliku rolli organisatsioonis ning vastutab selle eest, et esmane ülesanne meeskonna / osakonna / äriüksuses / ettevõtte eesmärkide saavutamisel on täidetud. Juht saab kasutada treeneri oskusi mitteametlikult, kuid see juhendamine on vastuoluline, kuna vastandab juhi, kelle esmane eesmärk on organisatsiooni ülesannete täitmine, ja treeneri, kelle esmane eesmärk on treenitava heaolu saavutamine.

Mentor keskendub isikutevahelistele rollidele ja aitab oma kaitsealust (menteed) karjäärivalikute tegemisel. Mentor võib olla ametlikult määratud roll või mitteametlikult omandatud roll. Ametliku mentori ülesanne on aidata kaitsealusel mõista organisatsiooni ja toetada teda arengus, eeldades pikaajalist karjääri ettevõttes. Mitteametlik mentor teeb sama, kuid on rohkem suunatud mentee arengule, pöörates rohkem tähelepanu isiklikele ja karjääri arenguvajadustele - vajadusel väljaspool organisatsiooni. Piltlikult on mentori roll aidata mentee välja arenguetapist, kus tema isiklik või professionaalne areng on takerdunud ja inimene ei oska edasi minna. Mentor, antud juhul juhtimistreener või karjäärinõustaja, hoolitseb sügavalt mentee isikliku ja professionaalse arengu eest - põhirõhk on isiklik. Efektiivseim mentorlus on organisatsiooniväline, sest organisatsiooni sees on raske, kui mitte võimatu luua vajalikku konfidentsiaalset ja usalduslikku õhkkonda.

Milles konkreetselt minu kuuekuised õpingud seisnesid, pole ma paraku volitatud rääkima.

2 kommentaari:

Bianka ütles ...

Väga huvitav valdkond ja kõrge tase. Tunnustus minu poolt!

Kas sa oled näinud nende teadmiste mingeid praktilise kasutamise võimalusi lähiajal? Mis organisatsioon võiks sellist inimest rakendada või pead ise otsima endale, keda juhendada?

Teadagi, üks loll võib rohkem küsida...

Eve Piibeleht ütles ...

Eestis on see asi lapsekingades, kokku on vist koolitatud paarikümne inimese ringis. Teenuse osutamine käib läbi Fontese. Aga see pole hetkel peamine, mul oma töödki käed-jalad täis ja ajast jääb puudu. Oluline oli see, et mulle endale andis see koolitus väga palju, nii teadmiste kui enesearendamise osas.