laupäev, 9. oktoober 2010

Keskkonnakahjulik töölkäimine

Hommikukohvi kõrvale mängisin täna ökojalajälje kalkulaatoriga. Et võib ju omaette unistada sellest, et elaks keskkonnasäästlikult, aga paraku on tulemus siiski hoopis teine. Kui kõik elaksid samamoodi, oleks inimkonnal vaja 8,7 maakera.
Kõige hullema laksu andiski töölkäimine, tervelt 2,6 globaalset hektarit autoga töölkäimise (muud võimalust mul kahjuks ei ole, ükski ühistransport mind tööle ja tagasi ei vii) ja 4,2 gha töise lennukikasutuse eest. Nii et kui istuks kodus, leiaks mõne koduse töö ja püsiks paigal, oleks tunduvalt keskkonnasäästlikum. Hmm, ma kardan, et mu ülemus poleks sellega nõus.
Kohe selle kannul tuli maja osaline kütmine elektriga ja vee soojendamine elektriboileriga, kokku kuus globaalset hektarit. Selle tulemuse ma tahaksin tegelikult vaidlustada, sest ilmselt on kalkulaatori koostajad lähtunud sellest, et suurem osa meil toodetavast energiast tuleb fossiilse kütuse arvelt. Aga kui oleks tegemist taastuvenergiaga, siis ma ei suuda uskuda, et elektriga kütmine oleks keskkonnakahjulikum kui puude või pelletitega, arvestades viimaste muid keskkonnamõjusid (CO2, tahm jne).
Nojah, kui tööl ei käiks, siis võiks end ju ainult puuküttega lõbustada, praeguse elutempo juures see kahjuks ei õnnestu. Samuti on selge, et meie kliimavööndis kulubki küttele suur osa kasutatavast energiast, ükskõik millisel moel seda ka toodetaks.
Toidule ja joogile kulus 0,21 gha, nii et sellega peaks kõik korras olema.
Küll aga andsid päris korraliku laksu, tervelt 2,91 gha kaubad ja teenused, seejuures kulus tervelt 0,8 gha paberraamatutele (no mida ma siis räägin, et eestikeelseid digiraamatuid paluks ja kiiremini...) ja ülejäänu kulus põhiliselt teenustele, sest arvestasin sisse ka töise hotellielu, samuti kõikvõimalikud kindlustused, intressid ja muu sellise lõbu, mida kodus istudes üleüldse tarvis ei oleks.
Nii et jah, kui keskkonda säästa sooviks, tuleks töölkäimisest loobuda ja siis mahuks ehk soovitatava 2,1 gha sisse ära ka...

3 kommentaari:

helle ütles ...

Kõige vähemkahjulik on ilmselt üldse mitte elada:)
Mis sellistest teooriatest üldse tolku on???

Anonüümne ütles ...

Minu elustiili juures piisab 1.14 maakerast... aga eks point ju elu-ja töökoha vahetus läheduses...

UFO ütles ...

Sinu juttudest olen aru saanud, et üsna sageli sõidab teie firma juhtkond lennukitega ühte või teise kohta kokku, et järjekordne nõu maha pidada. See pole ju ainult teie firma komme, aga imestama paneb see mind küll. Mis pagana uusi ideid küll seal kogu aeg välja haududa on? Tänapäeva Skypide, konverentsikõnede, meilide ja telefonide ajal peaks saama asjad arutatud ka ilma sõitudele aega ja kütust kulutamata. Või siis sõidaks suur pealik ise aeg-ajalt perifeeria eri punktidesse inpekteerima ja aru pidama.

Aga kui niisugust kokkuhoiupoliitikat rakendaksid paljud rahvusvahelised firmad, siis jääksid lennukid pooltühjaks ja liinid võetaks maha. Ja seda ühte vajalikku lendu ei saaks ka enam teha. Nii et kas ongi võimalik enam muuta olemasolevaid harjumusi?