pühapäev, 26. detsember 2010

Käänuline tee eurole

Veel nädal aega krooniaega ja algab jaekaubanduse põrgu ehk sularaha paralleelkäibe periood. Ehk selline tore aeg, kui poes saab maksta nii krooni kui euroga.

Jätaksin siinkohal kõrvale igasugused eesti krooni ja eurole üleminekuga seotud emotsioonid ja majanduslikud kaalutlused. Aga sellele mehele, kes tolle paralleelkäibe perioodi välja mõtles, tahaksin küll pahasti öelda. Kohe väga pahasti. Kas ei oleks võinud jätta rahavahetuse pankadele ja mitte üritada igast burgeri- ja ajalehemüüjast või turutädist rahavahetajat teha?
Ma juba kujutan seda bardakki aastaalguse kauplustes ette. Kõiki neid järjekordi. Isegi vilunud inimesel võtab kahe erineva rahaga rehkendamine tavalisest rohkem aega. Mis veel vilumata (aga vilumata on kõik).
Loodetavasti jätkub väga paljudel inimestel mõistust maksta pangakaardiga ja mitte piinata niigi heitunud müüjaid. Ise kavatsen küll aasta kahe esimese nädala jooksul võimalikult vähe oma jalga poodi tõsta ja hädavajadusel külastada vaid neid poode, milles tean olevat automaatkassad, kus ainult kaardiga maksta saabki. Sest järjekordades seismine mulle lihtsalt ei meeldi.
Perekonna vanema generatsiooni varustasin igaks juhuks euro stardipakettidega. Sest elavad nad lähimatest sularahaautomaatidest kaugel, kohe üsna kaugel. Kuigi ka nende stardipakettide kättesaamiseks  tuli peaaegu et tutvusi kasutada. Need olid lihtsalt igalt poolt otsas. Katsuge veel väita, et rahval pole raha...

3 kommentaari:

tegelinski ütles ...

Stardipaketti mul pole. Vast neid eurosid saab pangast niisama ka, aga kas sente niisama üldse antakse? Bussisõit teeb kõige rohkem muret. Isegi ei kujuta ette, mitu senti sõit maksma hakkab, kroonides küsitakse 12 kr. Ma sellise aeglase mõtlemisega, kogu aeg on tunne, et aega veel on...

kukupai ütles ...

Minul jäi viimasest reisist eurosid peoga, nii et muret pole. Praegu maksan poes viimaste kroonidega sularahas ning uuest aastast kaardiga, nagu ikka. Aga stardipaketti ei saanud ma kah, hoolimata sellest, et tütar pangas töötab - lihtsalt ei jätkunud...

Minuke ütles ...

Me varustasime end sularahaga. Eurodega. Viimaste kräššide taustal kahtlustan, et pankade ja poodide süsteemid ei pea vastu. Kroone leidsin kodust ka, aga need jätan tulevastele põlvedele mälestuseks. Pealegi lubatakse neid ju tähtajatult vahetada.

Kukupai, stardipakette müüdi vähemalt S-pangas oma inimestele tund enne avamist ja mu teada olla neid praegugi saadaval. (Võin kontrollida)