kolmapäev, 21. jaanuar 2009

Naistehaigla või naistevangla?

Kirjutasin kümmekond päeva tagasi sellest juba lühidalt. Ja kuna mulle põhimõtteliselt ei meeldi end mingil personalil sõimata lasta, saatsin samal õhtul Ida-Tallinna Keskhaigla infomeilile kirjakese (nimed jätan nimetamata, muidu tuleb äkki andmekaitse kallale).

Olen ITK günekoloogiaosakonnas olnud ravil korduvalt ja väga tänulik Teie suurepärastele arstidele ja õdedele. 9.jaanuaril haiglas uuringutel viibides oli aga ebameeldiv üllatus, kui osakonna uksed olid ka päevasel ajal lukus ja uuringutel tulles sain sanitar (nimi) käest sõimata, et haiglas ei kolata ringi. Suhtumine patsientidesse kui naistevangla vangidesse ei ole küll kooskõlas ITK sloganiga \"inimlikult inimesega\". Juhuks, kui mul tuleb uuesti ravile tulla, sooviksin ette teada, kas selline vanglakord saabki nüüd ITK-le iseloomulik olema.

Täna siis sain oma meilikasti ka vastuse (copy ja paste) :

Tere!

Täname Teid kirja eest.

Meie haiglas on tõepoolest muudetud uste avamise ja sulgemise korda seoses vajadusega piirata külastajate liikumist väljaspool külastusaega. See oli vajalik tagamaks patsientide turvalisus ja rahu, mida haiglas olles üldjuhul vajatakse.

Kindlasti ei ole eesmärk piirata patsientide vajalikku liikumist ning asjakohatu ja ebaviisakas käitumine patsientidega on lubamatu. Teiega ebaviisakalt käitunud hooldajaga on sellest räägitud.

Hooldaja (nimi) palub Teilt oma käitumise pärast vabandust.

Lugupidamisega

(nimi)

Kvaliteedijuht

***

Huvitav, millise kena nõuka-aegse traditsiooni ITK veel taastada kavatseb? Näiteks beebide näitamise värsketele isadele viienda korruse aknast? Ka nõukogude võim väitis ju, et okastraat ja püssimehed riigipiiridel on nõukogude inimese kaitseks...

Olles seal haiglas tõepoolest pikki nädalaid veetnud, pole ma külalistega küll ühtegi probleemi märganud. Viimati ei käinud mul enesel ühtegi külalist. Küll käisin osakonnast väljas treppidel jalutamas ja helistamas, sest kohati käisid närvidele lobisema ja küsimusi esitama kippuvad palatikaaslased ja tibatillukese osakonna koridoris jalutamisruumi pole.

Kui ma õieti mäletan, lubati isegi vene ajal tervenevatel patsientidel Keskhaigla pargis jalutada.


4 kommentaari:

Hiline ütles ...

Mingil määral saan ka haiglapersonalist aru, inimestega on midagi totaalselt lahti. Olen ise ainult venemaal ja saksamaal (sünnitused küll Tartus, aga see aeg lühike) pikemat aega ja kummaski pole sellist intsidenti näinud nagu Tartus sel suvel poega külastades, kus mees räuskas üle palatitevahelise koridori valveõde sõimata, et tema isa ei olevat palatis (oli pissil käinud ja teise palatisse jututama läinud). Omapärastest "hulludest" rääkis ka mu poja juba ligi kuu haiglas olnud palatikaaslane, kellel olevat ka protseduuridel olemise ajal asjad pihta pandud.
Personal käitus küll väga viisakalt ja vastutulelikult, kuigi korra käisin sobimatul ajal ja veel eksisin haiglaruumides õiget palatit otsides.
Aga mind ajab alati naerma kui keegi mind sõimata üritab, mul sageli vene raudtee teenuseid kasutades paks nahk peale kasvanud :))) Ja kui olla aus, siis on eestlased (eh, mina vist ka :D) ikka väga keskpärased - ei oska nad ei viisakalt käituda, ega ka mahlaselt sõimata :)
Hoian pöialt!!! Aga tunne ütleb, et pole hullu.

kukupai ütles ...

Loodan, et ikka kõik hästi läheb. Aga vahelduseks üks kutse meemile:
http://kukupaike.wordpress.com/2009/01/21/pihtas-pohjas/

Helina A. ütles ...

Mina olen oma lühikese elu jooksul liiga palju mööda erinevaid arste käinud ja enamus kordi on käitutud kas väga ebaviisakalt või olen professionaalsest abist ilma jäänud, saanud valediagnoosi ja sellega seoses oleks 2 korda varem siit ilmast lahkunud kui..

Üks ebameeldivamaid juhtumeid oli siis kui käisin Mustamäe haiglas käega operatsioonil. Arsti käsk oli, et võtaksin oma kipsi(mingi teistsugune kergem ja moodsam kips) kilekotiga operatsioonisaali kaasa. Kui sinna jõudsin, siis mingi haigla töötaja mind kilekotiga sisse ei lasknud. Üritasin seletada, et arst käskis kipsi endaga kaasa võtta. Aga see mees mind ei kuulanud, lihtsalt korrutas, et riideid siia kaasa võtta ei tohi ja jalutas mu kilekotiga minema. Ilma kilekoti sisu uurimata. Debiilik! Mis siis, et ma mitu korda rõhutasin, et seal on mu kips.

Loomulikult pandi mu käe ümber vale kips (küünarnukist kuni randmeni. st kaasaarvatud küünarnukk). Mõte oligi selles, et saaks kergema kipsi, mis kotis oli, aga ei.. Lõpuks tuli arst üles otsida, kes siis oma pahameele minu peale välja elas, et ma ju ütlesin, et kips kaasa võtta!!!! Ja siis lohistati mind mööda haiglat, kui mul oli nii paha olla, et 5 korda järjest ära minestasin. Ja keegi ei vaevunud vabandamagi, et see tegelikult nende viga oli!

Ok, võib-olla väiksem asi, mis minu või teistega juhtunud on, aga see on täiesti lubamatu, et haigla personal käitub patsientidega nagu nad oleks mitte keegi!

Emmeliina ütles ...

Ortopeediline Juhtum, kes kuulub ka Haiglavihkajate Klubisse, tegi Tartus Maarjamõisas kaustikutäie märkmeid.
Kunagi annan teada.

Pealkiri on olukorda hästi iseloomustav. Nüüd otsin selle vana postituse ka üles.

Aga uudis on ju ülihea. Sõraline viskas sõrad sirgu!