kolmapäev, 14. oktoober 2009

Ei Klooga polügoonile!

Kutsun üles hääletama Klooga polügoonil eluasemete vahetus läheduses toimuva õppelaskmise vastu osalusveebis https://www.osale.ee/ideed/idea/view/2576
Üleskutse tekst:

Kaitseväe Klooga polügooni vahetuses läheduses elab üle kahe tuhande inimese, lisaks on lähedalasuvasse rannarajooni suvekodud rajanud veel teist samapalju linnainimesi. Läheduses asub ka tundliku pinnasega Pakri maastikukaitseala.

Viimasel ajal on kaitseväe laskeõppused Klooga polügoonil ületanud ümbruskonna elanike igasuguse taluvuse piirid. Pühapäeval, 11.oktoobril algas raskerelvadest tulistamine kell 8.00 hommikul ja lõppes kell 16.00 päeval. Tulistamispiirkonnast veel kolme kilomeetri kauguselgi purunesid aknad, kukkusid hoonetes esemed ja hullusid koerad.

Olukorras, kus me räägime majandussurutisest, kus väidetavalt ei jätku riigi raha enam lasteaedadele, koolidele ja arstiabile, on ennekuulmatu, et kaitsevägi põmmutab maksumaksja raha sõna otseses mõttes vastu taevast ja seda elurajoonide vahetus läheduses, muutes sellesama maksumaksja elu talumatuks.

Nõuame:

Eluasemete lähedal Klooga polügooni tegevuse lõpetamist hiljemalt 1.jaanuariks 2012.

Polügooni lõpetamisaja jooksul laskeharjutuste korraldamist ainult tööpäeviti kella 9.00-16.00.

Kohaliku elanikkonna eelnevat hoiatamist laskeharjutustest raadio, televisiooni ja ajakirjanduse kaudu.

***

Lisaks: minu koer sai seekord tänu kallitele naabritele eluga koju. Aga kui palju neid võib olla kadunuks jäänudki...

17 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

MA mõistan sind - kuid tekib üks küsimus - et kui eestil oleks vaja mehi, kes lasta oskavad, siis kellele me anname püssi kätte? Või kuulipilduja?
Kloogal on nii vähe neid õppusi. Suurem osa on ikka Tapal. Või Sirgalas.

Asjadest ütles ...

Kas lugu pole nii, et inimesed teadsid, et ehitavad oma kodu laskevälja kõrvale? Millest siis vigin? Lasta on vaja.

Eve Piibeleht ütles ...

Ei, Asjadest, lugu pole kaugeltki nii. Minu käes on meie talu ostuleping 21.juunist 1881 ja siis polnud siin õhkagi ei laskeväljast ega isegi mitte Eesti Vabariigist. Meie külas on enamik selliseid neljanda-viienda põlve elanikke. Meilt pole keegi küsinud, kas siia võib polügooni rajada. Meil on sellest aastaid kestnud terrorist lihtsalt kõrini, me tahaksime oma esivanemate maadel vähemalt nädalavahetustel rahu saada.
Ja arvamusi on erinevaid. Mulle pole keegi 50 eluaasta jooksul suutnud ühtegi loogilist põhjendust esitada, miks on vaja kahuritest põmmutada. Relvavabrikantide rikastamine muidugi välja arvata-

elfriide tramm ütles ...

Mina ei saa aru, misjaoks peab:
a) tegelema sellise müratekitamisega PUHKEPÄEVAL!
b) tegelema ebaefektiivse paugutamisega - kelle vastu nende kahuritega õieti minnakse? sihtimist peaks saama ka virtuaalselt õppida.

elfriide tramm ütles ...

Thela, palun tehtagu midagi selle lehe mingi sertifikaadiga. Minu arvuti annab sellise teate:

www.osale.ee uses an invalid security certificate.

The certificate is not trusted because the issuer certificate is not trusted.

(Error code: sec_error_untrusted_issuer)

Eve Piibeleht ütles ...

Tundub, et see link mingil salapärasel põhjusel vahepeal jukerdas, nüüd töötab, vähemalt Firefoxiga.

helle ütles ...

Link ei tööta.

cdg ütles ...

1. Kaitseväel peaksid siiski kusagil ka polügoonid olemas olema. Oskad sa kohta pakkuda kus?
(ainult mitte minu p.... küljes, ei ole hea vastus)

2. Mulle ei meeldi sellised komplektküsitlused. Kui mulle üks punkt neist meeldib ja teised ei istu siis kuidas ma peaksin hääletama ? Kas oli raske kolme eraldi hääletust teha?


Mis puutub kahuritest põmmutamise vajadusse - kaitseeesmärkidel. Selleks, et ei tuleks keegi ja ei võtaks seda sinu esivanemate maad lihtsalt ära. Kui ei kaitse ennast ise, siis ei kaitse sind keegi.

Kaur ütles ...

"tahaks, et ei põmmutaks, aga oma riiki tahaks ka".

Ma kogemata allkirjastasin selle avalduse osale.ee-s. tegelikult tahtsin vastu hääletada.

Eve Piibeleht ütles ...

Ma ei hakka sõjanduse vajalikkuse teemal vaidlema, see on mõttetu. Aga kui keegi oskab tuua ühe näite ajaloost, kus Eestit suudeti relvadega kaitsta, oleks kena küll.
Ja viimati anti mu esivanemate maa ilma ühegi pauguta ära. Kuigi olid olemas nii kaitsevägi kui relvad.
Praeguses mastaabis otsustavad poliitikud, mitte relvad. Sellepärast ongi see õhkukõmmutamine mõttetu.

Eve Piibeleht ütles ...

Ja jutt pole püssidest, minu poolest ragistagu seal püssidest ja kuulipildujatest oma lõbuks. Jutt käib kahuritest. Lugege üleskutse läbi algusest peale.

Anonüümne ütles ...

Kus nüüd jooksid patrioodid kõik kokku..
Ajalugu on näidanud, et eriti vahet pole, kas sind on õpetatud tulistama või mitte, maha lastakse ikka ühtmoodi!
Ma saan aru, et sekkunud on kõik mitte loomasõbrad sõjardid, kes mõttetu koha pealt on hakanud vastu lõugama.
Aga vot kurat, ajab ikka närvi küll, kui koguaeg sinu kõrva ääres paugutatakse. Mida ma siis tegema pean??? Ära kolima või? Et suured poisid saaksid rahus sõda mängida ja lapsepõlve pikendada. On neid kohti küll, kus seda saaks, nö eemal teha, mitte teise inimese maja akende taga!
Kui päris ära ei saa jätta või mujale kolida, siis tõesti, jagagu infot kuskil meediavahendusel, et inimesed saaks oma koduloomad ja muud nõrganärvilised kindlalt kinni panna, et putku ei pistaks.

Heli ütles ...

Küllap mõistaksid enamik vastuargumenteerijaid Thela algatust alles siis, kui nende kodurahu rikkuma tuldaks. Meie kodu lähistel vältab pikemat aega teeremont ja juba sellest piisab, et inimesed rahulolematud oleksid.
Taolised üritused peaks olema kohalike elanikega kooskõlastatud.

Küllap saab ka kaitseväe väljaõppe planeerija hakkama teistsuguse kalendri koostamisega. Pole ikka päris nii, et kui pähe tuleb pauku teha, siis kohe tehakse...

Unknown ütles ...

oo jaa, armas lugeda seda äraproovitud ".. kui ei meeldi, koli ära!!". Mul kodus korteriühistu koosolekul kipuvad just uusmigrandid nii oma MINA peale suruma. Paar kuud tagasi näitasid soomlased (vist) Yle1-s ajalookaadreid, üks oli sellest ajast kui melomaanid said enda käsutusse kasaskantavad lustikummutid (meelde tuli paar õhtut tagasi ETV2-s näidatud Eesti Telefilm "Võlg", seal kah sarnane situatsioon). Kogu rand oli täis töllakaid kel raadio röökis linnulaulu ja merekohinat summutades. Reporter küsis ühelt "musikaalselt" nolgilt tema seisukohta inimestest kes randa tulevad ja et taha seda seakisa kuulata. Vastus oli mõnus - No nad võivad ju ära minna MÕNDA MUUSSE RANDA

Eve Piibeleht ütles ...

Minugi jaoks on soovitus minema kolida peaaegu samaväärne küüditamisega, seesama Pakri poolsaar viidi baaside rajamisega inimtühjaks. Kas tõesti kordame, ainult et seekord pole meil enam selleks nõukogude võimu vaja,saame ise hakkama?
Ja need, kes proovisid hääletada ja ei saanud linki lahti, palun proovige uuesti. Sest osa inimesi on saanud hääletada. Kui muidu ei saa, siis minna www.osale.ee, võtta sealt ideed/üleskutsed ja leida õige üleskutse.

MetsasJooks ütles ...

Ma üldiselt erasõdadesse ei sekku, aga siinkohal teeksin meeldiva erandi. St. mulle meeldib, seekord :P

Kuulge, sõjardid. Kas keegi teist tõsimeeli arvab, et me kaevikusõjas üle kahe ööpäeva positsioone hoida suudaksime? Vaadake vähem ajaloofilme.

Tänapäeval peetakse natukene teistmoodi sõdu. Kui meid just Tunguusi ANSV ei ründaks, vaid mõni tõsiste territoriaalsete nõudmistega suurriik, oleks kritiseeritud kanonaadist täpselt samapalju kasu, kui lehmal lennukist.

Need isendid aga, kes maksumaksja raha eest sõda mängida tahavad, otsigu enesele mõni sõjatehasest sponsor ja ostku kasahhidelt tükike kõrbe. Saab ümbrus vaiksem ja riigieelarve kah kobedam.

Heli ütles ...

Metsasjooksule täienduseks:

kaitseväes töötades kuulsin üht tarkust, mis minu arvates asjatundlik ja pädev:
"Tule lõpetada valmistumine eelmiseks sõjaks". Kahjuks ei mäleta, millisele väejuhile/riigimehele sõnad kuulusid:)