neljapäev, 19. november 2009

Kahe käega kilekotimaksu poolt,

kui see maks lõpuks ka riigikogus läbi läheks, oleks see vist esimene roheliste saavutus, millel mingit tähtsust oleks. Kas just maksulaekumise, aga vähema loodusereostuse seisukohalt kindlasti.
Kahjuks, nagu ma täna hommikul raadiost kuulsin, on tegemist endiselt pooliku lahendusega. Sest räägitakse ainult kilekandekottide maksustamisest. Nende kottide, mille eest pood niigi raha küsib, tõsi küll, tavaliselt sama palju kui ise maksab.
Oma ettevõtte kogmustest võin öelda, et sellest hetkest, kui me hakkasime kilekottide tasuta jaotamise asemel kliendilt nende eest krooni küsima (sama palju maksame tarnijale ise), langes suurte kilekottide tarbimine tükkides umbes kaheksa korda. Küll aga võib tihtigi näha kauplustes pilti, kus klient ei raatsi küll krooni kulutada, see-eest rabab pool tosinat tillukest läbipaistvat tasuta kilekotti, topib oma asjad kotte rebestades sisse ja kõnnib nagu muhkkatk ukse poole. Nii et looduse saastamise koha pealt tegelikult efekti ei ole.
Nii et minu loogika järgi peaks maksustama kõiki kilekotte, ka kõige pisemaid. Tootja või importija tasemel. Küll siis pandaks pead tööle, mida nende asemel kasutada.
Lisaks oleks päris hea idee maksustada ühekordseid toidukarpe ja neid jubedaid penoplastist aluseid, millele supermarketites lihaviile pakendatakse ja mis looduses mitte iialgi ei lagune.
Kindlasti aga peaks see maks olema aktsiis, s.t. sihtotstarbeline maks, mida ei saaks kasutada ametnike põhjatute vatsade toitmiseks, vaid kasutataks otseselt keskkonnameetmeteks.
Ja ausõna, ma mõtlesin seda kõike täiesti tõsiselt.

10 kommentaari:

Sipsik ütles ...

Ja mina nõustun täiesti tõsiselt.
Iga kell selliste maksude poolt, mis kuidagigi annavad tõuget vähendada jama, mida me järgmistele põlvedele ja mitte milleski süüdi olevale loodusele korraldame.

Virgo Kruve ütles ...

Kunagi pidi bensiini aktsiis ka minema ainult teedele aga tegelikkuses on asjad hoopis teisiti. Minu meelest kannatab neid suuremaid kilekotte ikka tosin või enamgi korda kasutada ja selle pärast poleks neile lisamaksu kehtestamine ka suur lisakulu. Kuid see ei ole sugugi roheline ettevõtmine, sest Eestimaa Rohelised toetasid vaid 7 päevase etteteatamisega käibemaksu tõstmist 2 protsendi võrra kõigile teenustele ja kaupadele ja sellega totaalse segaduse põhjustamist riigis. Kõik teenused ja kaubad läksid selle tõttu 1,7 % kallimaks või rohkemgi, sõltuvalt ettevõtjast.
Lisaks said nad energia agentuuri või mingi taolise ettevõtmise tarbeks 86 miljonit krooni juba käesolevaks poolaastaks ja on selle eest suutnud korraldada vaid ühe loengu. Samas räägitakse, et puudu oleva 20 miljoni eest tuleb vallandada umbes 100 tuletõrjujat, sest muidu ei mahu päästeamet oma ette ära kärbitud eelarve piiridesse.
Seega on minu jaoks Eestis kõik rohelised teemad sellised halvasti mädanevad paised riigi rahakotis. Ka minule meeldib kui inimese ökoloogiline jalajälg on võimalikult väike aga parempoolsete poliitikute taskupartei Strandbergi kamba näol selleks küll ei sobi. Neil paistab rahajumala kummardamine silmist välja. Kirjutasin sellest suvel: Rohelised puugid rahva rahakotis http://www.kesknadal.ee/est/uudised?id=12801

Emmeliina ütles ...

loomulikult poolt või nagu vanaema oleks öelnud: "küll raha rihib"

need lihaalused, küll ribidele, küll kanakoibadele-tiibadele ummistavad igal nädalal suurema pere pakendikoti. Alguses ikka ema istutas kõrgematesse taimi ja külvas seemneid. nüüd on temalgi neid palju, sest ta peseb kõik korralikult puhtaks. mehel pole mutreid ka enam niipalju kui tühje salati jm. karpe.

Mitte ei lähe meelest, kui A. Turovski rääkis, kui ohtlikud on lindudele õhupallid ja kilekotid.
ja kuidas me neid nõuka ajal igatsesime :((

Eve Piibeleht ütles ...

Kui asja eesmärk on õige (antud juhul reostuse vähendamine), siis minul on täiesti ükskõik, kas eelnõu algatajad on rohelised, sinised või ruudulised. Ja mida nad varem teinud on või edaspidi kavatsevad teha.

Bianka ütles ...

Mina olen ka kahe käega poolt. Tegelikult on need väikesed kilekotid eriti mõttetud ja neid kasutatakse arutult palju. Poes topitakse iga asi kassas omakorda teise kilekoti sisse. Kui suuri kotte saab prügikotina kasutada, siis väikestel pole enam mingit teise ringi kasutust.Ise käin poes riidest kotiga ja alati on mingi vana kilekott ka igaks juhuks käekotis. Plastikkarpe pesin tükk aega hoolega, aga kui enam ei leidnud seda pakendikonteinerit, kuhu neid panna, siis andsin alla ja loobusin. Kilekotte siiski kogun ja viin töö juurde pakendikonteinerisse. Oma salatikarpe ei tihka sinna viia.

Sipsik ütles ...

Mina kusjuures kasutan neid pisikesi kilekotte - aga vähemasti ei viska niisama tühjalt minema:)
Kasside liivakasti puhastades on nad täiesti kasutuses, kuna siis ei hakka kasside väljaheide prügikastis haisema.
Aga poes käimiseks on tänapäeval nii palju lahedaid poekotte olemas ju. Minul nt on linane saarlaste käsitöö:) Ja sellega pole piinlik ringi käia, ilus vaadatagi.
Sry aga kilekott ei sobi sageli ju rõivastusega kokku:)

v. ütles ...

Mina ka! Mina ka! Tagantjärgi nõus siis. Põhjuseks vist kõige kummalisem asi üldse - kunagi oli Maaja Kallasti loeng ja tema siis ütles, et hästikasvatatud daam ei käi kunagi kilekotiga, kui seda on võimalik vältida. Ja kuigi proua sõnavõtud mulle enamasti ei meeldi, läks see pisike asi nii hinge, et oioi. Ise käin kah poes päriskotiga ja võitlen kassatütarlastega selle pakendamiskombe puhul.

elfriide tramm ütles ...

täiesti toetan! samas kasutan ka ise kilekotte ning alternatiive eriti ei näe.. ei pane ju poes oma köögivilja lahtiselt kotti ja muu kaubaga segamini. samas olen nõus selle eest siis rohkem maksma. ja eks ma üritan ka ühe kilekotiga mitu korda poes käia. lisaks sorteerin kõik pakendid eraldi, seega lähevad nad vähemalt uuesti taaskasutusse.

Aidi ütles ...

Mulle ka on see kilekottide maksustamise mõte algusest peale meeldinud. Ja see letist ostetud kauba toidukilesse pakkimine on ka mu arust täielikult saatanast. Ma saan veel aru, kui on midagi lekkimisohtlikku, värske kala vmt, aga singi,vorsti, lihatüki, suitsukala jmt eelistaks ma vastu võtta küll paberisse keeratult. Kui ainult valida antaks. Paberis säilivad nad ka paremini, kodus harilikult pakendangi kõik ringi karpidesse või paberisse. Ja poes käime aastaid riidest kottide või seljakotiga. Või eriti edeval juhul ka korviga.
Kandekilekottide iive paraku püsib sellest hoolimata meie peres positiivne, mina ei saa aru, kust nad kõik tulevad. Oma osa siin on kindlasti plikal, kes läheb poodi kahte saiakest ja ühte kokat ostma ning ostab ühtlasi nende kojukandmiseks ka kilekoti. Ja siis kusagilt tuleb neid igatahes veel... mingist müstilisest kohast, mina ei tea, kust. Nuhtlus. Ma küll realiseerin neid muudkui prügikottidena, aga otsa nad ei saa.
Väiksed kilekotid kuluvad ennemini ära. Seda jah kassikasti puhastamisel või igahommikusel kakarallil aias (sest komposti koerte väljaheiteid nagu panna ei tahaks ja seepärast lähevad nad kilekotikestes Ragn Sellsi kast. Aga jah, neidki kilekotte tuleb juurde tunduvalt suuremal hulgal, kui kolm looma kakada jõuavad.

Anonüümne ütles ...

Huvitav, miks keegi pole teinud ettepanekut viina, veini jne pudelite/purkide sidumise kohta pandipakendi süsteemiga?
Loodus saaks kohe palju puhtamaks(mõned inimesed omale sissetuleku) ja sommide poolt välja veetud pudelite pant jääks riigile(vaevalt nad neid pudeleid järgmine kord tagasi tuua viitsivad).
Need kilekotid mida me poest ostame tunduvad suht marginaalsed olema ja kas see paneb tõesti kedagi mõtlema kui see kott krooni võrra kallim on kui sa ostad paarisaja krooni eest kaupa?
Enamus kaupu on ise ka kilekottides või kilesse pakitud, see on vähemalt sama suur probleem kui mitte suurem.
Tegelikult taandub asi üsna suures ulatuses prügilates toimuvale sorteerimisele, sest sealt saaks kogu kile uuesti ringlusse saata aga kas seda ka tehakse?

PP.