kolmapäev, 24. veebruar 2010

Lühendatud pühadeeelne tööpäev

Selliseid nähtusi on meil neli korda aastas, jõulupühade, uusaasta, vabariigi aastapäeva ja jaanipäeva eel. Kolm tundi lühem tööpäev, vähemalt teoreetiliselt. Ka uude töölepinguseadusse jäi see nõukaaegne rudiment sisse.
Minu isiklik seisukoht on, et selline poolik tööpäev on tobe ja kahjulik nii tööandjale kui töövõtjale. Tootmisettevõtted ei saa õiget töörütmi kätte. Kaubanduses ja teeninduses, kus inimesed töötavad vahetustega ja nagunii ühtegi kauplust või teenindusasutust varem kinni ei panda, tähendab see sisuliselt, et osa töötajaid töötavad sellel kuul kolm tundi vähem, aga sellel kolmel tunnil ei pruugi pühadega üldse mingit seotust olla. Sama lugu näiteks meditsiiniga, haiglad ei sulge oma uksi kunagi, seega tähendab niinimetatud lühendatud tööpäev lihtsalt üht lisajama töögraafikute koostamisel.
Eraettevõtete valgekraede tööaega ei loeta nagunii, töö tuleb ära teha. Ükskõik, kui mitu tundi selleks kulub.
Kellele see lühendatud tööpäev siis midagi tähendab, riigi- ja omavalitsuste töötajatele?
Mina teeksin igatahes ettepaneku need neli topakat poolikut tööpäeva teha täispikkuses ja anda selle asemel inimestele kaks täiendavat riigipüha kusagil aasta teises pooles, kus riigipühi niigi vähe. Kuluks vähem vaeva ja energiat, säästaks loodust - vähem edasi-tagasi sõitmist jne.
Et mis riigipühad need olema peaksid - mul ausalt öeldes täiesti ükskõik.

7 kommentaari:

Minuke ütles ...

Mõneti võib Sul õigus olla - tööandja seisukohalt on lühendatud tööpäev üks paras jama.
Töötajana nautisin eilset päeva vägagi - mõnu on minna koju kui väljas on päris valge. Ja selline hea pühadetunne tuli ka - ikkagi keset nädalat poolteist vaba päeva. Saab toa pühadepuhtaks koristada ning ise mõnusalt lebotama visata.
Mis mulle aga seekordseid pühasid veel eristab - päris paljud kauplused on suletud. Nii saavad kodumaa sünnipäevast osa ka müüjad jt, kes varasematel aastatel tööl pidid olema.

Eve Piibeleht ütles ...

Mina võtaksin ka töövõtjana pigem ühe täispika puhkepäeva kui kaks töölkäimisega rikutud poolikut :)

sofie ütles ...

Tööandjana on sul ju võimalus oma töötajatele vastav ettepanek teha. Kui nemad töövõtjana samuti tunnevad, siis võtavad nad selle vastu. Eriti kui nende töökoht on niisuguses kohas, kuhu sõitmine on omaette vaev.
Mina olen küll täheldanud, et töötajatele see lühendatud tööpäev väga meeldib. Enne pühi varem töölt ära - saab koduteel pikemalt poes käia ja kodus veel koristada ja vaaritada... Pole nende eraettevõtluse valgekraedega sugugi nii, et tunde ei loeta; töö peab valmis olema niikuinii, aga kui enne viit minema kipud, paneb ülemus tööd juurde; ju sul pole siis kaheksaks tunniks piisavalt tegemist, kui mõni päev seitsme ja poolega valmis saad;)
Ja need, kes graafikuga tööl käivad, saavad tõenäoliselt ületunnitasu selle pühade-eelse päeva eest ja on selle üle vägagi õnnelikud. No mingi katkematu töötsükliga tootmisettevõtte kogemus mul küll puudub.
Ühesõnaga, ma ei ole sinuga nõus, töötajatele pole need poolikud päevad sugugi nii vastumeelsed, kui sa arvad. Sellelt poolt vaadates pole küll mingit põhjust üleriiklikku korda muuta.
Aga kui sinu töötajatele on, siis lepi nendega kokku, et poolikute päevade asemel saavad nad kunagi terved päevad asemele. Kui see kokkulepe nende meelest kasulik on, siis nad ju võtavad selle vastu!

Hiline ütles ...

Kes mida soovib, mu vanem oli eile (see, siis vägagi Suurel Pühal)tööl - üksmeelne töötajate (kollektiivis ei ole ühtegi muulast) soov olla täispikkalt tööl ja saada vabaks reedene päev. Patriotism patriotismiks, aga töötajate rahulolu on tähtsam. Tegelikult oldi tööl isegi kauem, sest pühadetort tahtis söömist ja kokkuleppeliselt olid paljud ka ühtteist lauakatteks kaasa võtnud (kainelt, sest pea kõik kaugemalt autodega töölkäijad) - ja juttu jätkus kauemaks :)

Eve Piibeleht ütles ...

Mõte tekkiski sellest, et torisesid töölised, kes on tükitööl ja polnud lühema tööpäeva üle kohe üldse mitte rõõmsad. Ise istusin nagunii kaks tundi kauem - ei saa tööga hakkama :)

kukupai ütles ...

Minul pole sellest tööpäeva pikkusest sooja ega külma, mina teen tööd just niipalju kui parasjagu vaja. Aga mis mind vihastas, oli see, et Tupsu lasteaed pandi juba kell 13 kinni, vanematel kohe päris kindlasti tööpäev nii vara ei lõppenud. Kolm tundi lühem päev oleks tähendanud lahtiolekut kella 15-ni ju...
Mul tütar graafiku järgi tööl ja pole ka vahet, kas on püha või mitte. Aga lapse järgi ta poleks kuidagi minna saanud, jälle mina pidin jooksma...

MUHEDIK ütles ...

Jah, see lühendatud tööpäev oli alati üks suur rist ja viletsus. Mina andsin oma töötajaile alati vaba päeva ja kui need pühad juhtusid imelikule päevale, mis väga töönädala ära hakkis, siis tõstsin ka päevi ringi. Kõik olid selle eest väga tänulikud ja need mõned tunnid tegid nad alati järgi siis kui seda kõige rohkem vaja oli, mõnikord pakkusid nad ise selleks aja välja. Nurisemata.