pühapäev, 21. november 2010

Pimeduse aeg

Viimasel ajal jääb pidevalt nädalavahetusest üks päev puudu ja kui väheke sel teemal veebis ringi vaatasin, leidsin, et see idee pole sugugi originaalne. Huvitav artikkel selle kohta ja ootamatult palju pooldajaid, minagi sealhulgas. Tea, millal vanas Euroopas keegi selle ära teha julgeks.
Sest tõepoolest, vahet ei ole. Nagunii on kella neljast saadik ühtviisi kottpime ja sama hästi võiks selle õhtupooliku ka tööjuures mööda saata. Eriti muidugi siis, kui selle arvelt ühe vaba päeva juurde saaks.
Mnjah, ammuks see viiepäevanegi töönädal teoks sai. Meie vanemad käisid veel kuus päeva nädalas tööl, siis tulid koju ja hakkasid lapsi kantseldama, käsitsi pesu pesema, suvilat ehitama.
Sellel taustal oleme ikka äpuks jäänud küll. Eile magasin. Kõigepealt kella kümneni. Siis kooserdasin natuke üleval, jõin kohvi, panin teleka käima...ja jäin uuesti magama. Kella kaheni. Õhtul oli karta unetust, aga saun lahendas sellegi probleemi.
Täna tekkis juba tunne, et teeks midagi. Natuke vajalikke tegemisi, koristamist, pesupesu ja otsas see valge aeg oligi. Ime siis, kui mitte midagi ei jõua.
Vähemalt rakuanalüüsid olid puhtad. Seega võib aasta 2010 vist sõravabaks lugeda. Selle üle on ainult hea meel.

4 kommentaari:

söör ütles ...

Ma pooldaks pigem seda, et hakataks kasutama vabagraafikut seal, kus vähegi võimalik.
Ise olen viimased aastad selle alusel tööd teinud ja elu on märksa stressivabam. Päevad ei ole vennad – ühel päeval raban 10 tundi järjest nii et märkagi, kuidas õhtu kätte jõuab, teisel päeval olen aga kolme tunni järel juba löss ja tööandjal pole sellest ülejäänud tundide täistiksutamisest mitte kui mingisugust kasu.
Jah, annan endale aru, et kõikjal seda rakendada ei saa, kauplused ja ametiasutused peavad teatavatel kellaaegadel avatud olema, aga on kuhjaga teisi valdkondi, kus see nii ei ole.
Sõber on näiteks ühes ettevõttes, kus põhiliseks suhtlusvahendiks on mobiil ja töövahendiks internet - no mille kuradi päralt peab ta kellapealt iga päev kohal olema ja lahkuma? Aga vot, ülemusel on selline raudne reegel ja ei võta ühtegi loogilist vastuargumenti kuulda.
Nende kellade ja tundide tagaajamisega on lolliks mindud, töötunnid on mingi eesmärk omaette, unustatakse ära, et mitte tunde pole vaja teha, vaid tööd, ja kui töö on tehtud, siis peaks ju sellega kõik korras olema.
Paljudes ametikohtades oleks võimalik sisse viia tükitasu, paljudes seda ka rakendatakse ja see ongi minu arvates kõige õiglasem (juhul kui inimese töö ei sõltu mõnest tööliini eelnevast järgust), sest inimene saab täpselt nii palju palka, kui palju ta teeb. Mis hea pärast peaks tööl vaid tagumikku laiaks litsuv ametimees (või naine :) saama sama palju palka, kui kõrval hoole ja huviga rügav kolleeg? Konkreetne kogemus isiklikust minevikust – algajana omas valdkonnas alustades olin töökihku täis, palka sain tükitöötasuna, kohvi lürpiv ja pidevalt suitsupause tegev kolleeg samuti. Pea iga kuu lõpus oli tema palk kaks korda väiksem. Rahul ta sellega polnud, kurtis ja soigus, aga kellelegi peale enda näpuga näidata polnud. Kontorid on sääraseid inimesi täis.

Su viidatud artikli valguses on minu soovunelmal küll üks nõrk koht - ökoloogilisus/ökonoomsus. Siis sõidetaks ringi ja põletataks tulesid suvalistel aegadel. Samas – kui inimene ei venita lihtsalt tunde täis vaid teeb motiveerituna ning mitte vastutahtmist kiirelt (kiirelt ei tähenda tingimata ka lohakalt, selle välistab oma töö ümbertegemine st lisanduv ajakulu) oma töö ära, põleb see tuli ka lühemat aega.

Tuli nüüd pikk kiidulaul tükitööle. Tegelikult tahtsin vaid seda rõhutada, et kellaga alluvale kuklasse peksmist võiks vähem olla ning motiveerida muude vahenditega tööd ära tegema – siis on ka stressi vähem ja töötajad õnnelikumad/tervemad.

Jõuame muidugi jälle "inimliku" (ärme muutu filosoofiliseks, teame küll, mida siin silmas pean :) kohtlemise juurde ja... jutt valgub laiali :o)

Emmeliina ütles ...

rõõmustan koos sinuga - mis sest, et aeg pime ja sünge, sinu võit on kõige tähtsam ja kevad tuleb niikuinii.

Kuid neli päeva nädalas tööl käia - sellega tuleks ka mina toime :)
(kolme puhkepäeva nimel)

Köögikata ütles ...

No mul on mitu tuttavat, kel on palku kärbitud ja sellega kas reede vabaks jäetud või päeva lõpust tunde näpistatud, paraku pole töömahtu vähendatud ja neil on ikka hullult tegemist, et oma tööga hakkama saada.

Mul omal aga oli viimasel suvehooajal aktuaalne just see tundide täistiksumine.

Aga Su tervisest on ainult suur rõõm!!!

soodoma ja gomorra ütles ...

mina rõõmustan samuti koos Emmeliinaga Sinu ja kevade üle.

Ja usun, et laastavamalt ja hävitavamalt kui pimedus mõjuvad tänapäeva kodudes arvutid.