esmaspäev, 24. jaanuar 2011

Mõni asi läheb järjest jaburamaks

Kuna mu juhilubadega kaasaskäiv tervisetõend oleks hakanud veebruarikuus kehtivust kaotama ja paberivaba ark teatas nagunii, et tal puudub igasugune info minu tervisetõendi kohta, käisin korraliku kodanikuna arsti juures uut tõendit hankimas. See oli asja kõige lihtsam osa, kõik uuringud said detsembris tööandja poolt finantseeritava tervisekontrolli käigus tehtud ja küsimus oli vaid paberi vormistamises. Igaks juhuks mõõdeti vererõhku ka, see oli korras nagu kosmonaudil.
Vajalik pitsatitega paber käes, hakkasin otsima, et mida selle paberiga nüüd edasi teha, et see va paberivaba ark ka teada saaks, et mul see paber nüüd olemas on.
Ülesanne osutus ootamatult keeruliseks. Vanasti oli olemas selline kodulehekülg nagu ark.ee ja kui ma õieti mäletan, siis oli seal isegi mingi küsimuste-vastuste nurgakene, kus minusugused jobud, kes liiklusregistrisse kord viie aasta jooksul satuvad, said oma lolle küsimusi esitada ja nendele vahel ka vastuseid saada.
Nüüd suunab otsinguribale aadressi http://www.ark.ee/ sissetrükkimine automaatselt Maanteeameti koduleheküljele, kust on küll väga lihtne leida ja alla laadida näiteks dokumenti nimega "Teede ehituse ja remondi kvaliteedi tagamise plaani koostamise ja täitmise juhend" või "Soovitused pikiprofiili ja tüüpristprofiili vormistamiseks", aga mida teha tervisetõendiga, jääbki saladuseks. Vastust ei anna ka paberivaba ark, kuskaudu saab küll sõidukit ümber vormistada, aga mitte arstitõendit esitada.
Ega palju ei julge kobiseda ka, äkki mõni itifirma korjab idee üles ja toodab kärmelt arstitõendite esitamiseks uue digiplatvormi tühise hinnaga paar või paarkümmend miljonit eurot (see, et too korralikult ei tööta, on muidugi pisiasi). Mis siis, et minu blondiiniaju meelest piisaks sellest, kui arst saadaks digiallkirjastatud tõendi meiliga sinnasamusesse paberivabasse. Kui ettevõtted peavad seda piisavalt turvaliseks suurte lepingute sõlmimisel.

Mingi infotelefon, tõsi küll, seal leheküljel oli ka. Ainuke häda, et töötab tööajal, aga mul lähevad tööajal alatasa isiklikud asjad meelest ära. Peab vist kuhugi sõlme tegema ja seni tõendit kaasas kandma, kuigi seadus seda ju ei nõua.

8 kommentaari:

yrt ütles ...

Suvel alles ajasin lubade asju ja pidin ka uue tervisetõendi tegema. Sellega tuleb kõndida ark-i, esitada üle leti, siis nad vormistavad selle oma arvutis ära (kui see töötab) ja annavad paberi tagasi. Järjekord oli pikk, kulus umbes pool päeva.

unihiir ütles ...

Nojah, siis tuleb raamat kaasa võtta ja planeerida pool päeva mittemidagitegemiseks.

Eve Piibeleht ütles ...

Mul kahjuks ei ole sellist töökohta, mis lubaks pool tööpäeva mittemillegitegemisele pühendada. Muuseas töötavad need bürood kella 17-ni.

Aidi ütles ...

Oi tonti, ma su jutu peale kohe läksin oma tervisetõendit kontrollima ja sain teada, et see lõpetas oma kehtimise juba novembri algul... :)
Nii et torman samasse kadalippu.

yrt ütles ...

Nojah, mul oli siis puhkus...

Eve Piibeleht ütles ...

Teistelegi teadmiseks, et Saue ARK-s polnud mingit järjekorda, peale minu terve suure büroo peale ainult üks klient. Lisaks selgus, et kuna ma prille kandma enam ei pea, tuli välja vahetada ka load. 25 eurot ja nädala pärast kätte. Ainult et sel automaadifotol nägin küll välja nii, et kolm päeva koomas olnud oleks veel pehmelt väljendatud, tänane öö töömurede tõttu enam-vähema magamata ka ja see aitas ka väljanägemisele kõvasti kaasa...

yrt ütles ...

Vedas, et nii ludinal läks. Suvel on neil pidevalt järjekorrad, sest osa teenindajaid on puhkusel ja asendajaid ei võeta.
Ark-i pildiautomaadid on täielik farss, kusjuures aru ma ei saa, mis mõte on üldse pildil, kui inimene lubadel pole äratuntav.

kassu ütles ...

oleks küsimus,kas arki sõite tehakse sauel ka?